Limfjordsmuseernes Samvirke

Morslands Historiske Museum

Duholm Kloster - Detalje fra gavlen

Morslands Historiske Museum blev dannet i 1901 og har sit hovedkvarter i Nykøbing Mors på Dueholm Kloster. Klosteret blev grundlagt at Johanniterordenen i 1369. Det var været udstillingssted for museet siden 1909. Det er Morsingboernes nationalmuseum og har blandt andet en smuk billedsamling, en stor arkæologisk udstilling, fajance fra 1770´ernes Morsø Fabrik, søfartens historie, legetøjssamling og arkiv. Der er skiftende særudstillinger året rundt.

Der er desuden fire specialmuseer:

Moler Museet som fortæller om det 60 meter tykke lag af moler og vulkansk aske. Denne geologi er helt enestående og findes kun i den vestlige del af Limfjorden. Her vises også en lang række danekræ; krystaller og fossiler fundet i moleret.

Fossil skildpaddeunge "Luffe"

Skarregaard er en af Limfjordens gamle studegårde. Det nuværende stuehus er fra 1840 og længerne lidt nyere. Gården ligger tæt ved det store voldsted Skarreborg i et område der er præget af fortidsminder og en pragtfuldt natur. Skarrregaard drives som museum og moderne økologisk landbrug.

Pige med dejfad, Skarregaard

Dansk Støberimuseum viser kakkelovne, komfurer og andet støbegods specielt fra N.A. Christensens Jernstøberi, der blev grundlagt i 1853, men også gamle norske ovnsider med et væld af motiver. Museets samling er den mest komplette af sin art i Danmark. Samlingen vises i de sidste bevarede bygninger fra det gamle støberi jernstøberi, der nok er bedst kendt som slet og ret ”Morsø”.

Smedemuseet i Ørding i Chr. Hansens Smede- og Maskinværksted er et originalt værksted fra 1930´erne. Essen og maskinerne virker den dag i dag. Dette museum er kun sæsonåbent; til gengæld er det så en levendegørelse med arbejdende smede, hvor de besøgende selv kan få lov mærke hammerens tyngde i hånden og få gnisterne til at springe.

Smedemuseet

På alle museerne er der såvel faste som skiftede udstillinger, forskellige arrangementer, foredrag og rundvisninger.

Besøg museets hjemmeside på www.dueholmkloster.dk